Η Κρήτη άλλα και η υπόλοιπη Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πλήττεται από μεγάλες πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει μεγάλο τμήμα του φυσικού του περιβάλλοντος, είναι απαραίτητο καθήκον όλων μας να προστατέψουμε τα δάση και την ύπαιθρο από καταστροφές που οφείλονται λόγω της αμέλειας μας.

 

Το καλοκαίρι που πέρασε καταγράφηκαν εκατοντάδες πύρινα μέτωπα στη χώρας μας. Ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η έλλειψη βροχοπτώσεων της περυσινής χειμερινής περιόδου δημιούργησε ευνοικές συνθήκες διάδοσης πυρκαγιάς λόγω πρόωρης ξήρανσης της βλάστησης.

Παράλληλα μια βασική αιτία είναι η αβλεψία και η ασυνειδησία πολλών πολιτών, οι οποίοι με δική τους υπαιτιότητα γίνονται αίτιοι πολλών πυρκαγιών.

Οι πυρκαγιές αποτελούν μια από τις μεγάλες «πληγές» και της Κρήτης, αφού κάθε χρόνο καταγράφονται εκατοντάδες μικρές και μεγάλες πύρινες εστίες.

Μέσα σε συνθήκες δύσκολες, σε εδάφη δύσβατα οι πυροσβέστες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις φλόγες και να σώσουν περιουσίες, ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον.

Αυτό που επισημαίνουν οι ίδιοι, είναι πως η ανάγκη για την ενίσχυση τους με νέο εξοπλισμό και σύγχρονα μέσα είναι επιτακτική.

Ένα εργαλείο που θα μπορούσε να συμβάλλει στην  πυρόσβεση αποκτώντας έναν σπουδαίο σύμμαχο είναι το MVF-5.

 

Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο, τηλεχειριζόμενο, ρομποτικό, ερπυστριοφόρο πυροσβεστικό όχημα πολλαπλών χρήσεων!

Ενός από τα πιο προηγμένα και πιο αποτελεσματικά οχήματα ασφαλούς πυρόσβεσης. «Θα το δούμε άραγε κάποια στιγμή στην Κρήτη;», αναρωτιούνται πολλοί.

 

Οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος

 

Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσα από οδηγίες επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει  τους πολίτες
«Η χώρα μας στο σύνολό της καλύπτεται από δάση και δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Το δάσος είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας για τον άνθρωπο. Η προστασία και η διατήρησή του είναι καθήκον, υποχρέωση και προτεραιότητα κάθε κοινωνικού συνόλου και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αποτελεί έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο με ανεξάντλητες δυνατότητες για την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου.

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό στην ανθρώπινη αμέλεια, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με το έντονο γεωφυσικό ανάγλυφο, ευνοούν την ταχεία εξάπλωσή τους.

Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ο κάθε ένας ξεχωριστά, είναι να τις περιορίσουμε, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης».

 

 

 

 

Τέλος σημειώνεται ότι το θέμα της αντιπυρικής περιόδου έχει φτάσει έως τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών από τον κ. Βασίλη Κεγκέρογλου που ζητά την έγκαιρη προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο.

 

Σπυριδάκη Ελένη