Αρκετές δεκαετίες, μέχρι και σήμερα η διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη είναι ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει αρκετά χωρίς να έχει υπάρξει οριστική λύση.
Συνέπεια της απουσίας ουσιαστικού σχεδιασμού είναι να πέφτουν «βροχή» τα πρόστιμα από την ευρωπαϊκή Ένωση, από την στιγμή μάλιστα που τα χρέη της χώρας, λόγω της οικονομικής κρίσης είναι μη διαχειρίσιμα!
Ήδη ,από τον περασμένο Μάιο, όπως είναι γνωστό έχει ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ο σχεδιασμός για να δοθεί μια ολοκληρωμένη λύση που αφορά τα απόβλητα στο νησί. Το ίδιο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωνε την χρηματοδότηση τριών μεγάλων έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη με την δημόσια δαπάνη να αγγίζει τα 59 εκατ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα, παρατηρούμε ότι παρόλο που γίνονται βήματα για να υπάρξει λύση, αυτή δεν έχει έρθει ακόμα. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι ο αρμόδιος φορέας (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) παρουσιάζει μια κινητικότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η επίσκεψη του πρόεδρου του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) Χάρη Μαμουλάκη, ο οποίος έχει ξεκινήσει συναντήσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς, με σκοπό την επίβλεψη των εργασιών επέκτασης του ενεργού κυττάρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου.

Το θέμα στην Βουλή

Θέμα συζήτησης τέθηκε πρόσφατα και στην βουλή καθώς ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ποταμιού Σπύρος Δανέλλης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ζήτημα πολυτέλειας και «εστέτ» περιβαλλοντικών αναζητήσεων, αλλά αντανακλά το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας».

Στόχος οι πολίτες

Την ίδια ώρα, μια νέα προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος ξεκίνησε από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) και ήδη μεταδίδονται τα τρία πρώτα ραδιοφωνικά σποτ με την φωνή της ηθοποιού Ελισάβετ Κωνσταντινίδη.

 

Θεονύμφη Σφινιά