Για ακόμα μία χρονιά, οι ενέργειες της δακοκτονίας παρουσιάζουν έντονη καθυστέρηση με αποτέλεσμα  την έντονη αντίδραση πολιτών οι οποίοι βιοπορίζονται από αυτό. Την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια Κρήτης, προχώρησε σε σύσταση μίας ομάδας  εργασίας για την δακοκτονία με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και επιστημονικών ιδρυμάτων του νησιού.

Καθυστερημένα άρχισε ο ψεκασμός

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, με έντονη καθυστέρηση και ύστερα από εντολή του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη στα τέλη του περασμένου  Ιουνίου ξεκίνησαν οι πρώτοι ψεκασμοί για τον δάκο. Η καθυστέρηση αυτή κόστισε και σε χρόνο και σε χρήμα τους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι μόνοι τους είχαν ήδη ξοδέψει χρηματικά ποσά (τα οποία δεν θα έπρεπε , καθώς είναι αρμοδιότητα άλλων και όχι των ίδιων)για να καταπολεμήσουν τον δάκο.

Την ίδια ώρα και σε συνέντευξη του ο γενικός γραμματέας Αγροτικής ανάπτυξης είχε αναφέρει πως «Το νομοθετικό πλαίσιο θα αλλάξει και όσες καθυστερήσεις παρατηρούνται σε ότι αφορά το πρόγραμμα της δακοκτονίας, θα επιχειρηθεί να πάψουν να υφίστανται»

Ο ρόλος –στόχος της ομάδας

Έστω και καθυστερημένα η Περιφέρεια Κρήτης προχώρησε στην σύσταση νέας  ομάδας εργασίας. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, εκπρόσωποι  από το   Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας , το ΤΕΙ Κρήτης, τον ΕΛΓΟ –Δήμητρα  και το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Κρήτης. Έργο της λοιπόν,  είναι η ανάπτυξη και κατάθεση προτάσεων σχετικά με το σχεδιασμό και τις εφαρμοζόμενες μεθόδους του προγράμματος δακοκτονίας, ο τρόπος υλοποίησης, χρηματοδότησης, με σκοπό την βέλτιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του.