Τα χρόνια περνούν με ραγδαίους ρυθμούς , η ανάπτυξη και η βελτίωση σε πάρα πολλούς τομείς είναι εμφανής αλλά είναι γεγονότα και καταστάσεις που σε βάζουν σε σκέψεις. Η Παιδεία, ο Πολιτισμός και η Δημοκρατία σε αρκετές περιπτώσεις δεν λειτουργούν θετικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ελλιπούς μόρφωσης είναι οι συμπεριφορές ανθρώπων, αν μπορεί κανείς να τους αποκαλεί έτσι , οι οποίοι θανατώνουν άδικα και με τραγικούς πολλές φορές τρόπους ζώα, χωρίς κάποιο όφελος.
Οι φόλες, τα φυτοφάρμακα, τα δηλητήρια και άλλοι κτηνώδεις τρόποι όπως απαγχωνισμοί ή και πυροβολισμοί έιναι μέσα που επιλέγονται για αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Πράξεις που όσο και να πιστεύουν ότι φέρουν αποτέλεσμα αυτό δεν φαίνεται κάθως την Φύση δεν μπορεί κανείς να την προβλέψει και ούτε και επέμβει. Το κενό που δημιουργείται με την απώλεια ενός σκυλιού, καλυπτεται με την γέννηση κάποιου άλλου και έτσι συνεχίζει.
Έρωτήματα που δημιουργούνται πολλά. Ποια είναι η θέση των Δήμων, των διαφόρων Αρχών, των φιλοζωικών οργανωσεων ή ακόμα καλήτερα της ίδιας της οικογένειας και της κοινωνίας που ζούμε; Έιναι αρκετές οι ποινές που ορίζονται από τον νόμο για να αποτρεπονται τέτοιου είδους ενέργειες;
Δίαφορες διαφημιστικες καμπάνιες από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με στόχο την ευαισθητοποίηση κάνουν… παρέλαση στα ΜΜΕ. Ατάκες όπως «όχι στην κακοποίηση και εγκατάλειψη ζώων», «υιοθετήστε ένα αδέσποτο», «μην ρίχνετε φόλες» κ.α κάνουν συχνα την εμφάνιση τους στα sosial media.
Σωστότερος τρόπος να προστατευτεί ένα αδέσποτο είναι η υιοθεσία και η στείρωση του. Αν αυτό δεν έιναι εφικτό, τότε η άμεση ενημέρωση στις αρμόδιες Αρχες όπως το αντιστοιχο κυνοκομειο ή κάποια φιλοζωικά σωματεία είναι η κατάλληλη επιλογή.
Είναι άδικο να χάνονται με αποτρόπαιες πράξεις τόσες αθώες ψυχές. Πρέπει όλοι να λάβουν γνώση και να κατανοήσουν ότι το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει τις πράξεις αυτές αφού η ζωή που χάνεται καλυπτεται με μία άλλη που έρχεται. Η ζωοφιλία αποτελεί δείγμα σεβασμού αλλά και πολιτισμού.